piątek, 18 września 2015

Paliwo, vol.2. Sałatka z ryżu, batatów i papryki.

Chyba czas na całą serię o szkolnym jedzeniu. Każdy uczeń liceum spędza w szkole co najmniej pół dnia. Każdy uczeń IB spędza w szkole 3/4 dnia. Myślenie też męczy. I to porządnie. Zajęcia od 8 rano do 17 potrafią wysysać wszystkie soki, zwłaszcza kiedy nie ma nic zdrowego i dobrego do jedzenia, albo, o zgrozo, w ogóle nie ma nic do jedzenia. To jest na prawdę ważne, żeby w czasie zajęć co jakiś czas coś zjeść, organizm musi mieć na czym pracować. Dlatego uważam, że każdy uczeń powinien wyrobić sobie nawyk zabierania ze sobą pudełeczka z jedzeniem. Zdrowym, odżywczym jedzeniem.


Niedługo napiszę post w którym zbiorę wszystkie informacje i porady o tym co zabierać a czego lepiej nie, jak to spakować, ile to przetrwa, jak to jeść, i czy nie zaleje całej torby. Wszystko oparte na doświadczeniach z ostatnich trzech lat, czyli odkąd nie wyszłam do szkoły bez nieśmiertelnego pudełeczka z drugim śniadaniem.

Dzisiejsza sałatka była dobra. Bardzo dobra. Pieczone warzywa, w przeciwieństwie do gotowanych, mają taki plus że mają bardzo mocno skoncentrowany smak i dzięki temu spokojnie mogą być główną gwiazdą dania. Coś dla mięsożerców, bo według mnie są w stanie zapełnić smakową dziurę w wegetariańskich daniach. A papryki i batatów polecam od razu upiec więcej. Uwierzcie, przyda się. Tą sałatkę można jeść codziennie.

   Sałatka z ryżu i pieczonych batatów i papryki

             Składniki:
  • 1 mały batat
  • 3-4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść orzechów prażonych w sosie sojowym
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, garam masala
  • Sok z cytryny
             Przygotowanie:     
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Batata obrać i pokroić w grubą kostkę, z papryki wyjąć gniazdo z pestkami. Bataty polać oliwą, posypać solą, pieprzem i szczyptą garam masali (ewentualnie po szczypcie cynamonu, kuminu, tymianku, chili), wymieszać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, paprykę położyć rozcięciem na blasze. Piec 30 minut. Skórka papryki lekko się przypali, ale nie należy się tym martwić
  2. Warzywa ostudzić. Paprykę obrać Ze skórki
  3. W miseczce wymieszać wszystkie składniki, polać łyżeczką oliwy, skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.        
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...