wtorek, 15 września 2015

Paliwo. Sałatka z kaszy gryczanej, dyni i awokado.

Ostatnio mam straszną ochotę na proste, warzywne jedzenie. Co kilka dni wieczorem zalewam wodą szklankę strączków, które za sprawą kuchennej magii powiększają kilkakrotnie swoją objętość i są gotowe zmienić się w pasztety, kotlety, a nawet mleko. Do tego kasze. Duuuużo kasz. Jaglana na śniadanie, gryczana na obiad i pęczak na kolację. Ale czym by były posiłki bez warzyw? W końcu właśnie teraz przyszedł czas na najsłodsze, najbardziej dojrzałe, najokazalsze i najpyszniejsze dynie, marchewki, fasolki szparagowe, buraki, kalafiory, pomidory, grzyby... A jak mogłabym zapomnieć o owocach? Bez smoothie na drugie śniadanie ani myślę wyjść z domu. Trzeba się spieszyć z jedzeniem borówek, malin i jeżyn, trzeba się nimi nasycić na zapas. Właśnie teraz, kiedy są jak istne smakowe bomby. Żeby nieco osłodzić sobie wizję zimy bez tych słodyczy, układam w zamrażalniku pojemniczki wypełnione po brzegi owocami. Żeby było co do koktajli wrzucić. I żeby crumble był smaczniejszy.


Tą sałatkę wzięłam dziś do szkoły na obiad. Słodka od dyni, maślana od awokado, chrupiąca i słona od orzechów, i lekko goryczkowa od kaszy. Bardzo rozgrzewająca. Napakowana wartościami odżywczymi po same brzegi. Zróbcie wieczorem, a rano tylko spakujcie do torby, i zabierzcie ze sobą, do zjedzenia w czasie zajęć. Żeby mózg miał na czym pracować. I żeby kiszki nie grały marsza przez tyle godzin.

   Sałatka z kaszy gryczanej, dyni i awokado

             Składniki:
  • 1/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • ćwierć upieczonej dyni (u mnie hokkaido)
  • 1/2 awokado
  • garść natki pietruszki
  • garść orzechów prażonych w sosie sojowym (przepis poniżej)
  • sól, pieprz
   Sos:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • szczypta kurkumy
             Przygotowanie:
  1. Pół szklanki wody doprowadzić do wrzenia, wsypać szczyptę soli i kaszę. Gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  2. Zrobić sos: wszystkie składniki wlać do małego słoiczka i energicznie potrząsać, aż zrobi się gładki sos.
  3. Dynię i awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę, natkę posiekać.
  4. Wszystkie składniki połączyć w miseczce, dodać sos, sól i pieprz do smaku, i dokładnie wymieszać.

   Orzechy słodko-słone

             Składniki:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
             Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć na małej patelni.
  2. Prażyć przez kilka minut, wciąż mieszając łyżką, aż w całej kuchni zacznie intensywnie pachnieć.
  3. Przechowywać w słoiku. Dodawać do sałatek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...