Tą sałatkę wzięłam dziś do szkoły na obiad. Słodka od dyni, maślana od awokado, chrupiąca i słona od orzechów, i lekko goryczkowa od kaszy. Bardzo rozgrzewająca. Napakowana wartościami odżywczymi po same brzegi. Zróbcie wieczorem, a rano tylko spakujcie do torby, i zabierzcie ze sobą, do zjedzenia w czasie zajęć. Żeby mózg miał na czym pracować. I żeby kiszki nie grały marsza przez tyle godzin.
Sałatka z kaszy gryczanej, dyni i awokado
Składniki:
- 1/4 szklanki suchej kaszy gryczanej
- ćwierć upieczonej dyni (u mnie hokkaido)
- 1/2 awokado
- garść natki pietruszki
- garść orzechów prażonych w sosie sojowym (przepis poniżej)
- sól, pieprz
Sos:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Pół szklanki wody doprowadzić do wrzenia, wsypać szczyptę soli i kaszę. Gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
- Zrobić sos: wszystkie składniki wlać do małego słoiczka i energicznie potrząsać, aż zrobi się gładki sos.
- Dynię i awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę, natkę posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć w miseczce, dodać sos, sól i pieprz do smaku, i dokładnie wymieszać.
Orzechy słodko-słone
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć na małej patelni.
- Prażyć przez kilka minut, wciąż mieszając łyżką, aż w całej kuchni zacznie intensywnie pachnieć.
- Przechowywać w słoiku. Dodawać do sałatek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz