poniedziałek, 8 września 2014

Prochy, kulki i inne wynalazki. Pudding chia z duszonymi jabłkami i aronią.


Jagody goji, spirulina, nasionka chia, chlorella, młody jęczmień, matcha... Superfoods opanowały blogi i modne knajpy. Czy słusznie? Pewnie tak, bo nie bez powodu zostały opatrzone tą dumną nazwą. Mają wpływać na wieczną młodość, zdrowie i dzięki nim bóg wie jakie ustrojstwa będą trzymać się od nas z daleka. Część z nich jest całkiem smaczna, część smakuje okropnie i na kilometr śmierdzi zepsutą rybą. Do tego kosztują krocie. Jednak nawet to nie jest w stanie odstraszyć klientów, bo owszem wydamy połowę pensji, ale obietnica usunięcia wszystkich dolegliwości robi swoje. I nie mówię że to głupie a wręcz zachęcam do spróbowania tych cudów, ale i tak jeszcze mocniej zachęcam do tego by po prostu obserwować jak organizm reaguje po różnych produktach i kupować najtańsze i za razem najlepsze superfoodsy: lokalne kasze i tony sezonowych warzyw i owoców.

Jako przepis coś na szybkie śniadanie. Nasionka chia mają tą śmieszną właściwość że pochłaniają 9 razy więcej płynu niż same ważą, i tworzą tak ostatnio popularny pudding chia. Zalewa się je wieczorem, wstawia na noc do lodówki a rano wyjmuje czarne żelowate glutki w białym płynie. Same w sobie nie mają za dużo smaku, pochłaniają go z płynu użytego do przygotowania. Rano wystarczy dołożyć dowolne dodatki, i (chyba?) superzdrowe śniadanie gotowe! (Mimo wszystko i tak wolę owsiankę ;)


             Składniki:
  • 2 łyżki nasionek chia
  • Ok. 3/4 szkl. dowolnego mleka (u mnie kozie)
  • 1 jabłko
  • Garść aronii
  • Duża szczypta cynamonu
  • 2 goździki 
  • Jagody goji
             Wykonanie:
  1. Wieczorem zalać nasionka mlekiem i dokładnie zamieszać. Wstawić do lodówki. Przed snem najlepiej jeszcze raz je zamieszać bo lubią zbić się w większe grudki.
  2. Rano jabłko pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody, cynamonem i goździkami, chwilę dusić pod przykryciem, dorzucić aronię i jeszcze chwilkę razem poddusić.
  3. Wyłączyć gaz pod patelnią, wyrzucić goździki i nałożyć gorące jabłka na pudding, posypać jagodami goji.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...