Na ryneczku sierpień. Pomidory pachną na kilometr a w koszach obok nich zagościła dynia.
Dynia, dynia... Kolejne warzywo z serii pasujących-do-wszystkiego. Pyszna czy to na słodko czy na słono. Najczęściej dodaję ją w postaci puree, które robię w najbardziej popularny w blogosferze sposób: kroję dynię na kawałki, wydrążam pestki, piekę do miękkości w 200 stopniach, oddzielam od skóry i miksuję blenderem. A potem... hulaj dusza! dolewam do ciasta na placki, zup, porannej owsianki, na bazie musu przygotowuję sosy do makaronów. To warzywo daje wielkie pole do popisu. Na wytrawnie bardzo lubi się z tymiankiem i chilli oraz z grzybami (kwintesencja jesiennych smaków), a w słodkiej wersji warto sypnąć trochę korzennych przypraw takich jak cynamon, goździki, imbir czy gałka muszkatołowa. Oprócz walorów smakowych jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Ma dużo beta-karotenu który wspiera wzrok i system immunologiczny oraz zwalcza wolne rodniki, potasu (wspomaga mózg i układ nerwowy, kontroluje pracę nerek i ciśnienie krwi), wapnia - podstawowego budulca kości, fosforu który również jest składnikiem budulcowym i witamin z grupy B. Oprócz tego działa odkwaszająco za co wdzięczne będą nasze ciała, czasami za bardzo bombardowane zakwaszającym mięsem i ziarnami. Im bardziej intensywny jej kolor, tym większa zawartość składników odżywczych więc nie bójcie się sięgać do wściekle pomarańczowe, dorodne okazy.
Składniki:
- 4 kawałki (mnie więcej) wielkości dłoni zamrożonej lub świeżej dyni
- wywar warzywny do odpowiedniej konsystencji
- 1 ugotowana marchewka (najlepiej z wywaru)
- 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z wywaru)
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta kminku i gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Dynię włożyć do garnka, podlać małą ilością wody lub wywaru i gotować aż zmięknie. Odstawić na chwilę do przestudzenia i zmiksować na puree.
- W tym czasie przepłukać soczewicę i ugotować ją w bulionie (to zajmie jakieś 10 minut).
- Do zmiksowanej dyni dorzucić ugotowaną soczewicę, starty imbir, marchewkę, pietruszkę, przyprawy, oliwę i chlust wywaru. Podgotować chwilę razem i zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wywaru. Spróbować i ewentualnie doprawić. Podawać z kromkami razowego chleba lub zrobić z nich grzanki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz