niedziela, 26 października 2014

Słodko. Bardziej słodko. Koniec! Bułeczki z pesto pietruszkowym.


Za słodko się zrobiło, więc dziś przepis na bułeczki z pesto. Jako dodatek do sałatki. Jako mała przystawka. Jako drugie śniadanie. Jako prezent. Wedle upodobania.


   Bułeczki z pesto z pietruszki

             Składniki:
  • 25 dag drożdży
  • pół szklanki mleka (dowolnego) 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1 3/4 pszennej, 3/4 orkiszowej razowej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • niecała łyżeczka soli
  • Ew. trochę wody jeśli ciasto będzie za suche i za twarde
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • oliwa (na oko, około 10 łyżek, może więcej) 

             Przygotowanie:
  1. Zrobić rozczyn: mleko delikatnie podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wymieszać, wsypać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Obydwie mąki przesiać do miski, dosypać sól, wymieszać, dodać jajko, oliwę i rozczyn, zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie suche i twarde dolać trochę wody, tak by ciasto nie lepiło się i było dość miękkie, ale na tyle twarde żeby dało uformować się w kulę.
  3. Miskę wysmarować oliwą i włożyć do niej kulę z ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aż wyrośnie. 
  4. W tym czasie zrobić pesto: odciąć łodyżki natki (niezbyt dokładnie, tylko te najgrubsze) włożyć do naczynia blendera, dorzucić pestki słonecznika, zmiksować, zacząć stopniowo dolewać oliwę. Przestać gdy masa będzie w miarę luźną pastą. 
  5. Ciasto podzielić na 9 części, każdą rozwałkować na dość cienki placuszek, rozsmarować ok. łyżki pesto pozostawiając mały margines, zwinąć z rulonik, złożyć na pół, przeciąć do połowy od strony złożenia i wywinąć tak by powstało coś na kształt serduszka.
  6. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ok. półgodziny, do zarumienienia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...