wtorek, 4 sierpnia 2015

Z łakomstwa. Makaron z pomidorami i śliwkami.


I znów nadszedł ten cudowny czas w ciągu roku, kiedy nie chce się jeść nic innego poza owocami i warzywami. Owoce to na surowo, podgryzane ot tak, albo w miseczce z jogurtem. Warzywa zresztą też najlepiej smakują tylko umyte i pokrojone, a te które potrzebują obróbki i tak zazwyczaj lądują na talerzu po krótkim blanszowaniu i doprawieniu tylko solą i oliwą. To w zupełności wystarcza. Same w sobie są małymi bombami które eksplodują na języku całym swoim aromatem. Każdy najmniejszy smaczek rozlewa się w ustach by złączyć się w całość i smakować sierpniowym pomidorem albo śliwką późnego lata.

Warto próbować każdej rzeczy oddzielnie, po to, żeby dokładnie poznać jej smak. Rozłożyć go na czynniki pierwsze, zamknąć oczy i przez chwilę pomyśleć z czego się ten konkretny pomidor składa. Może niektóre mają w sobie coś, co będzie też składnikiem jakiegoś innego warzywa? Może nawet owoca? Tak właśnie przegryzając sobie to to, to tamto, doszło do mnie, że pomidor i śliwka mają ze sobą dużo wspólnego. Kwaskowate, z jakąś delikatną słodyczą... Śliwka jest nieco twardsza, pomidor za to mocniej wodnisty... A gdyby je tak połączyć? Ale nie na słodko, pomyślmy o obiedzie. Do pomidora pasuje mozzarella, a skoro śliwka też się lubi z pomidorem to powinno być dobrze. Jak pomidor i mozzarella, to oczywiście makaron. Ale nie taki zwykły. Ziemisty smak razowej mąki będzie się świetnie uzupełniał z korzenną słodyczą śliwek. A na koniec, żeby tylko wzmocnić smak obydwu, wystarczy odrobina bazylii i oliwy. Finito! Klasyczne włoskie połączenie nabiera zupełnie nowego oblicza, dzięki jednemu dodatkowi. A wszystko przez podjadanie śliwek w czasie gotowania makaronu...


   Makaron razowy z pomidorami i śliwkami

             Składniki:
  • garść makaronu razowego 
  • średni pomidor
  • 2-3 śliwki
  • pół kulki mozzarelli
  • sół, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bazylia (najlepiej świeża, ale akurat nie miałam więc użyłam suszonej)
             Przygotowanie:
  1. Zagotować wodę na makaron, posolić i gotować makaron aż będzie al dente.
  2. Pomidory i śliwki pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  3. Makaron wyłożyć na talerz, dorzucić pomidory i śliwki, posypać szczyptą soli i pieprzu, porwać mozzarellę i dodać kilka listków (lub szczyptę suszonej) bazylii. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...